Анатоль Франс: до 175-річчя від дня народження французького прозаїка, літературного критика

Анатоль Франс

16.04.1844 – 12.10.1924

Під літературним псевдонімом Анатоль Франс творив французький письменник Анатоль Франсуа Тібо. Він відомий не тільки як автор художніх творів, лауреат Нобелівської премії з літератури, а й як літературний критик, член Французької академії.

Народився Анатоль у французькій столиці. Його батьком був продавець книг, букинист, і в їхньому будинку часто бували люди, широко відомі в літературному середовищі. Оскільки навчання в єзуїтському коледжі не викликало у Анатоля ні найменшого ентузіазму, випускні іспити Анатоль здавав неодноразово і коледж був закінчений лише в 1866 році.

Анатоль влаштувується працювати до видавництва А. Лемерра бібліографом. В цей же період його біографії відбулося зближення з літературною школою «Парнас», тоді ж з’явилися перші твори – поетична збірка «Золоті поеми» (1873), драматична поема «Коринфське весілля» (1876). Вони продемонстрували, що Франс – не позбавлений таланту поет, однак йому не вистачає оригінальності.

У роки франко-пруської війни, прослуживши якийсь час у військах, Анатоль Франс був демобілізований, після чого зайнявся редакторської роботою. У 1875 році він стає співробітником паризької газети «Час». Тут, заявивши про себе як здібний репортер і журналіст, він успішно виконав замовлення на написання критичних статей про сучасних письменників. У 1876 році Франс стає провідним літературним критиком редакції і отримує особисту рубрику «Літературне життя». У тому ж році йому пропонують посаду заступника директора бібліотеки французького Сенату, де  він пропрацював 14 років. Ця робота не позбавила його можливості продовжувати активно займатися письменництвом.

Популярність Анатолю Франсу принесли опубліковані в 1879 році повісті «Іокаста» і «Худий кіт»,  і особливо – сатиричний роман «Злочин Сильвестра Боннара» (1881), в якому легковажності і доброті віддається перевага перед суворою чеснотою. Твір був удостоєний премії Французької академії.

Згодом вийшли  романи «Таїс», «Харчевня королеви Гусячі лапи», «Судження пана Жерома Куаньяра», «Червона лінія», збірник статей про класиків національної літератури, збірки новел і афоризмів, в яких з величезною ерудицією і тонким психологічним чуттям відтворений дух різних історичних епох. Публікація цих творів зміцнила його репутацію талановитого художника слова і публіциста.

У 1896 році Франс був обраний до Французької академії. Також він був членом Французького Географічного товариства.

У 1898 році Франс взяв найсерйознішу участь в справі Дрейфуса. Під впливом Марселя Пруста Франс першим підписав знаменитий лист-маніфест Еміля Золя «Я звинувачую».

У ці роки почалася публікація остросатиричної «Сучасній історії», яка тривала до 1901 року. Це – історична хроніка з філософським висвітленням подій. Як історик сучасності, Франс виявляє проникливість і неупередженість ученого дослідника поряд з тонкою іронією скептика, який знає ціну людських почуттів і починань. Вигадана фабула переплітається в цих романах з дійсними суспільними подіями, з зображенням виборчої агітації, інтриг провінційної бюрократії, інцидентів процесу Дрейфуса, вуличних маніфестацій. Поряд з цим описуються наукові вишукування і абстрактні теорії кабінетного вченого, негаразди в його сімейному житті, зрада дружини, психологія спантеличеного і кілька короткозорого в життєвих справах мислителя. У центрі подій, що чергуються в романах цієї серії, стоїть одна і та же особа – вчений історик Бержере, що втілює філософський ідеал автора: поблажливо-скептичне ставлення до дійсності, іронічну незворушність в судженнях про вчинки оточуючих осіб.

Інтенсивно займаючись літературою, Анатоль Франс не переставав цікавитися громадським життям. На початку 1900-х рр. відбулося його зближення з соціалістами. У 1904-1905 рр. друкується роман «На білому камені» соціально-філософського змісту, в 1904 році виходить книга «Церква і республіка». Величезне враження на письменника справила російська революція 1905-1907 рр., що негайно позначилося і на його творчості, в якій зазначається акцент на публіцистиці. У лютому 1905 року Франс створює і очолює «Товариство друзів російського народу і приєднаних до неї народів». Публіцистика цього періоду була включена до збірки есе під назвою «Кращим часам», що вийшла в 1906 році.

Поразка російської революції викликала в душі письменника сильний відгук, і тематика революційних перетворень перетворилася в одну з найважливіших в його творчості. У цей період біографії виходить роман «Острів пінгвінів» (1908) – пародія на французьку історію. Роман зустріли з великим ентузіазмом. В «Острові пінгвінів» короткозорий абат Маель помилково прийняв пінгвінів за людей і охрестив їх, чим викликав масу складнощів на небесах і на землі. Надалі в своїй неймовірній сатиричній манері Франс описує виникнення приватної власності і держави, появу першої королівської династії, середні століття і Відродження. Велика частина книги присвячена політичним подіям тих часів: спробі перевороту Ж. Буланже, справі Дрейфуса, звичаям кабінету Вальдек-Руссо. В кінці дається похмурий прогноз майбутнього: влада фінансових монополій і атомний тероризм, що руйнують цивілізацію, після чого суспільство знову відроджується і поступово приходить до того ж кінця, що натякає на марність зміни пінгвінской (людської) природи.,

Роман «Боги жадають» (1912) присвячений французькій революції. Роман «Повстання ангелів» (1914) – це соціальна сатира, написана з елементами ігрової містики. На Небесах буяє не всеблагий Бог, а злий і недосконалий Деміург, і Сатана змушений підняти проти нього повстання, яке є свого роду дзеркальним відображенням соціального революційного руху на Землі. Згодом, в 1922 році, його твори були включені в католицький «Індекс заборонених книг».

Побачили світ збірка новел «Сім дружин Синьої бороди», книга «На славному шляху» (1915), перейнята патріотичним духом, що було пов’язано з початком Першої світової війни. Однак уже через рік Франс перетворився в противника мілітаризму і пацифіста.

Після цієї книги Франс цілком звертається до автобіографічної теми і пише нариси про дитинство і отроцтво, які згодом увійшли в романи «Маленький П’єр» 1918) і «Життя в цвіту» (1922).

Твори Франса «Таїс» і «Жонглер Богоматері» послужили джерелом лібрето опер композитора Жюля Массне.

Жовтнева революція в Росії була сприйнята Франсом з великим ентузіазмом; схвалив він і створення на початку 20-х рр. на своїй батьківщині компартії. В цей часу ім’я Анатоля Франса відоме у всьому світі, він вважається найавторитетнішим письменником і діячем культури у себе в країні. За заслуги в області літератури в 1921 році йому присуджують Нобелівську премію з літератури, і ці кошти він направляє в Росію для допомоги голодуючим. Його паризька вілла завжди була відкрита для початківців письменників, які приїжджали до нього навіть з-за кордону.

Помер Анатоль Франс в 1924 році, 12 жовтня, неподалік від Тура, в Сен-Сір-сюр-Луар.

Анатоль Франс – найгостріший з французьких критиків сучасної дійсності, що розкриває слабкості і моральні падіння людської натури, недосконалість і потворність суспільного життя, звичаїв, відносин між людьми без будь-якої сентиментальності. У той же час в свою критику він вносить особливу примиреність і почуття любові до слабкого людства. Через своє світовідчуття Франс пропускає всі життєві події: і справу Дрейфуса, і наукові питання, і сімейну трагедію – зраду дружини … І саме тому характерною рисою творів Франса є поєднання іронії з любов’ю до людей, з художнім розумінням краси в усіх проявах життя.

Список літератури:

Франс, А. Собрание сочинений: в 4-х т. / Анатоль Франс. – М.: Худож. лит., 1983 – .

Франс, А. Избранное / Анатоль Франс. – Л.: Дет.лит. Ленингр. отд-ние, 1984. – 383 с.: ил.