2 травня – Великдень, Світле Христове Воскресіння

Великдень

Світле Христове Воскресіння

Великдень – Світле Христове Воскресіння – найдавніше і найважливіше християнське свято.

Це свято встановлене на честь Воскресіння Ісуса Христа, яке є центром всієї біблійної історії і основою всього християнського вчення. У православ’ї статус Пасхи як головного свята відображають слова «праздников праздник и торжество из торжеств».

Старозавітна Пасха відбувалася в пам’ять визволення євреїв від рабства.

На згадку про ці події «всьому суспільству Ізраїлеву» пропонувалося ввечері 14-го нісана (першого місяця єврейського календаря) приносити в жертву агнця – однорічного ягняти або козеняти чоловічої статі, без вади, якого слід було спекти на вогні і з’їсти повністю, не переломив кісток, з опрісноками та з гірким зіллям в сімейному колі протягом пасхальної ночі. Куштування пасхальної трапези виступало як «свідчення головної події всієї старозавітної історії» – виходу євреїв з Єгипту .

Пасхальний агнець інакше іменувався «Паскою» ( «Песахом»).

У християн назва свята набула іншого тлумачення – «переход від смерті до життя, від землі до неба». Як Бог звільнив євреїв від єгипетського рабства, так і християнин звільняється від рабства гріха за допомогою смерті і воскресіння Ісуса Христа; тим самим старозавітна Пасха стала прообразом Пасхи християнської.

Пасха неодноразово згадується в Євангеліях, але особливе місце займає в них розповідь про Таємну Вечерю, яка у апостолів описана як святкова пасхальна трапеза, і про подальше розп’яття Ісуса Христа.

Саме під час Таємної Вечері Ісус Христос сказав слова і вчинив дії, які поміняли сенс свята. Ісус замінив Собою місце пасхальної жертви, і в результаті «ветхая Пасха становится Пасхой нового Агнца, закланного ради очищения людей единожды и навсегда».

Нове розуміння пасхальної жертви добре відображають слова апостола Павла :

Пасха наша, Христос, заклан за нас.(1Кор. 5:7)  

Як оповідають євангелісти, Господь Ісус Христос помер на хресті в п’ятницю, близько третьої години по обіді. В той же день ввечері Йосип Аримафейський, людина багата і благочестива, разом з Никодимом зняли з хреста тіло Ісуса, помазали його пахощами, обвили полотном ( “плащаницею”), як належало за єврейськими традиціями, і поховали в кам’яній печері. Вхід в печеру, де вони поховали тіло Ісуса, вони заклали великим каменем. Поховання відбувалося поспішно і не за всіма правилами, так як в цей вечір починалося свято іудейської Пасхи.

Незважаючи на свято, в суботу вранці, первосвященики та книжники пішли до Пилата і просили у нього дозволу приставити до труни римських воїнів, щоб стерегти місце поховання Господа. До каменя, що закривав вхід у гробницю, приклали печатку. Все це було зроблено з обережності, так як вони згадали пророкування Ісуса Христа, що Він воскресне на третій день після Своєї смерті. Так іудейські начальники, самі того не підозрюючи, підготували незаперечні докази наступного воскресіння Христа.

На третій день після Своєї смерті, в неділю, рано вранці, коли ще було темно і воїни знаходилися на своєму посту біля запечатаного гробу, Господь Ісус Христос воскрес із мертвих. Таємниця воскресіння, як і таємниця втілення, – незбагненні. Воскреслий Христос залишив печеру, не відвалюючи каменю і не порушивши первосвященицької печаті. Воїни не бачили, що сталося в печері, і після воскресіння Христа продовжували вартувати спорожнілу труну. Незабаром стався землетрус, коли Ангел Господній, що зійшов з неба, відвалив від гробу каменя, та й сів на ньому. Його ж постать була, як блискавка, а одяг його був білий, як сніг. Воїни, злякавшись Ангела, розбіглися.

Ні жінки-мироносиці, ні учні Христа нічого не знали про те, що трапилося. Так як поховання Христа було скоєно поспішно, то жінки-мироносиці домовилися наступного дня після свята Пасхи, тобто, по-нашому, в неділю, піти до гробу і закінчити помазання тіла Спасителя запашним єлеєм. Про приставлену до гробу римську сторожу і про прикладену печатку вони і не знали. Коли надійшла зоря, Марія Магдалина, Марія Яковова, Саломія та деякі інші благочестиві жінки пішли до гробу з запашним миром. Прямуючи до місця поховання, вони дивувалися: “Хто відвалить нам камінь від гробу?” – тому що, як пояснює Євангеліст, камінь був великий. Першою прийшла до труни Марія Магдалина. Побачивши труну порожньою, вона побігла назад до учнів Петра і Іоанна і повідомила їм про зникнення тіла Вчителя. Трохи згодом прийшли до гробу і інші мироносиці. Вони побачили в труні юнака, що праворуч сидів, одягнений в білу одежу. Таємничий юнак сказав їм: “Не бійтеся, бо знаю, що ви шукаєте Ісуса розп’ятого. Він воскрес. Ідіть і скажіть Його учням, що вони побачать Його в Галілеї. “ Схвильовані несподіваною звісткою, вони поспішили до учнів.

Тим часом апостоли Петро і Іоанн, почувши від Марії про те, що трапилося, прибігли до печери: але, знайшовши в ній лише пелени і плат, який був на голові Ісуса, повернулися додому в подиві. Після них Марія Магдалина повернулася на місце поховання Христа і стала плакати. В цей час вона побачила в гробі двох ангелів у білому одязі, які сиділи – один у глави, інший біля ніг, де лежало тіло Ісуса. Ангели запитали у неї: “Що ти плачеш?” Відповівши їм, Марія повернулася назад і побачила Ісуса Христа, але не впізнала Його. Думаючи, що це садівник, вона запитала: “Господарю, якщо ти виніс Його (Ісуса Христа), то скажи, куди поклав Його, і я візьму Його.” Тоді Господь сказав їй: “Маріє!” Почувши знайомий голос і обернувшись до Нього , вона впізнала Христа і, вигукнувши: “Учителю!,” кинулася до ніг. Але Господь не дозволив їй доторкатися до Себе, а велів йти до учнів і розповісти про диво Воскресіння.

Того ж ранку воїни прийшли до первосвящеників і повідомили їм про явище Ангела і про спорожнілий гроб. Ця звістка дуже схвилювала іудейських начальників: сповнилися їх тривожні передчуття. Тепер їм, перш за все, треба було подбати про те, щоб народ не повірив у воскресіння Христа. Зібравши раду, вони дали воїнам багато грошей, наказавши поширювати слух, ніби учні Ісуса вночі, в той час, коли воїни спали, вкрали Його тіло. Воїни все так і зробили, і так слух про крадіжку тіла Спасителя потім довго тримався в народі.

У свято Пасхи починається розговіння після тривалого Великого посту, і головними атрибутами святкового столу є фарбовані яйця, куличі і сирна паска.

Пасхальне яйце в християнській традиції позначає Гроб Господній: яйце, хоча зовні виглядає мертвим, всередині містить нове життя, яка вийде з нього , і тому яйце служить «символом гробу і виникнення життя в самих надрах його»

У православній традиції звичай дарувати яйця пов’язують з переказом про яйце, подароване Марією Магдалиною імператору Тиберію.

Згідно цьому, свята рівноапостольна Марія Магдалина знайшла можливість з’явитися до імператора і подарувала йому яйце зі словами: «Христос воскрес!» Вибір яйця як подарунка, згідно святителю Димитрію Ростовському, був викликаний бідністю Марії, яка, однак, не захотіла з’явитися з порожніми руками. Імператор, засумнівавшись в дивній звістці про воскресіння, сказав, що як яйце не може з білого стати червоним, так і мертві не воскресають, – і яйце почервоніло у нього на очах.

І в наш час, хоча яйця фарбують в різні кольори, саме червоний є традиційним: він символізує кров розіп’ятого Христа. (Взагалі, червоний колір характерний для Пасхи. Зокрема, такий колір богослужбових облачень цього свята.)

Церковне святкування Пасхи триває 40 днів в православ’ї і 50 днів в західному християнстві.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *