Женев’єва Юр’є: до 95-річчя від дня народження фрацузького прозаїка, казкарки

Женев’єва Юр’є

Народ. 24 серпня 1927 р.

Широко відома французька письменниця, автор популярних у всьому світі дитячих казок, щаслива мати і бабуся,  Женев’єва Юр’є, за походженням – корінна француженка. Вийшовши заміж за дипломата, вона тривалий час жила за кордоном (Японія, Англія, Італія, Португалія, Ангола…). У неї четверо дітей і люблячий чоловік.

У молоді роки Женев’єва працювала в бібліотеці. 

Лоїк Жуанніго

Автор ніколи не мріяла стати професійною письменницею. До письменницького ремесла Женев’єва Юр’є  прийшла вже в досить похилому віці. Серії історій про кроленя Сироїжика та інших забавних персонажів народилися саме з казок, які бабуся розповідала своїм онукам. Це були історії власного створення, які згодом принесли їй всесвітню популярність.

Перші книги, написані Женевьевою Юрье та проілюстровані Лоїком Жуанніго, були присвячені кролячому сімейству, члени якого постійно потрапляють в різні пригоди. Наприклад, «Новорічна книга кролячих історій» – це казки про зимові забави невгамовних звірят, а «Велика велогонка» – справжня спортивна драма для маленьких читачів. Твори відрізняються унікальним авторським гумором, захоплюючими пригодами, оригінальними сюжетами і нехитрою мораллю. Вони не тільки розважають, але й навчають малюків таким важливим речам, як дружба, взаємодопомога і сімейні цінності.  Інші відомі книги в бібліографії автора – твори «Перший бал кролика Сироїжика», «Город кроленята Кульбаби», «Кроленя Горицвєтік і баобаб», «Щасливого Різдва!».

Книги серії «Казок про кроликів з Бічвуда» («La Famille Passiflore») присвячені сімейству кроликів Дзвіночків, які живуть у Бічвуд-Гроув. П’ятеро дітей (і сама родина) названі на честь квітів: Поппі, найстарша і найрозумніша; Віолетта, єдина сестра; Лютик, який найбільше схожий на свого батька; Омела, яка носить кепку та сорочку в пурпурову та рожеву смужку; і Барвінок, добросердий, але переважно сором’язливий.. У всіх персонажів-кроликів у цій серії великі круглі рожеві хвости.

Їхній батько Брамбл, садівник, який завжди турбується і піклується про своїх дітей. Їхня тітка Ціннія іноді може бути трохи сердитою і занадто серйозною по відношенню до них.

Більшість ранніх назв серії “Бічвуд” були присвячені кожному з дітей. Тітці Циннії Женев’єва Юр’є присвятила свою історію в 1990 році («Тітка Циннія і Огр»), а Татові Брамблу — в 2003 році («Винахід Онезима Пассифлора»).

Серед ворогів Дзвіночків – Магда, хитра сорока, яка завжди намагається зганьбити Барвінка (у першій книзі «Барвінок на балу в повний місяць» та в телесеріалі «Кімната для руху»); Джиммі Ренард, хитрий хлопчик із «Зухвалих пригод Віолетти»; Казоар і два голодних та підлих лиса на ім’я Родерік та Мармадюк з епізоду «Карнавал», які хотіли викрасти дітей на вечерю.

Перша книга автора була видана в 1987 році, а остання – в 2002-му. Твори Женев’єви Юр’є були опубліковані видавництвами Éditions Milan, Grasset Jeunesse та Albin Michel у її рідній країні. Тільки перші сім оповідань про Бічвуд були перекладені англійською мовою Гаретом Стівенсом (1991 і 1992 роках).

Успіх книг у Франції призвів до дебюту анімаційної версії в мережі TF1 наприкінці грудня 2001 року, в якій було випущено 52 епізоди. Шоу транслювалося на кількох ринках по всьому світу та випущено на DVD та VHS у Північній Америці.

Твори Юр’є завоювали серця дітей і їх батьків у багатьох країнах світу, а відгуки про книжки Женев’єви Юрье тільки підтверджують те, що її казки і історії залишаються актуальним навіть через кілька десятиліть після їх першого виходу в світ. Книги про пустотливе кроляче сімейство стали сучасною класикою зарубіжної літератури для дітей. На сьогодні книги Женев’єви Юр’є, які регулярно перевидаються, перекладені кількома мовами і відомі далеко за межами Франції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *